Знижки для Захисників України! Ваша сміливість надихає! Разом до Перемоги!

Чи можна використовувати автомобільний акумулятор для ДБЖ

Зміст:

  1. Враховуємо нюанси
  2. Розміщення
  3. Необхідність в переробці ДБЖ
  4. Тип акумулятора
  5. ємність батареї
  6. аргументи проти
  7. Наскільки це зручно і коректно?


Періодичні відключення світла мало кого радують, особливо, тих, хто «не встиг зберегтися». Тому придбання джерела безперебійного живлення - цілком здорова думка. Але при експлуатації такого пристрою багато хто розуміє, що він забезпечує тільки коректне завершення роботи комп'ютера або нетривале освітлення кімнати за допомогою світлодіодної лампи. Потрібно більше. І тоді виникає думка про автомобільний акумулятор - 7 А * год не порівняти з 65 А * год, наприклад. На перший погляд, все просто і логічно, але чи можна використовувати автомобільний акумулятор для ДБЖ?

Враховуємо нюанси


Як показує практика, це можливо, і багато хто це практикують. Переваги і вигоди очевидні, враховуючи набагато меншу вартість і велику ємність автомобільних АКБ.

Але потрібно враховувати такі моменти, як:

  • грамотне розміщення батарей, особливо, якщо їх декілька;
  • необхідність в переробці джерела безперебійного живлення,
  • тип акумулятора;
  • його ємність.


Розміщення


Головний аргументом «проти» в питанні чи можна використовувати автомобільний акумулятор ДБЖ будинку є виділення водню в процесі зарядки. Це дійсно відбувається, вода розкладається на водень і кисень, ці гази виводяться за межі корпусу батареї. І в достатній концентрації, при наявності іскри, здатні вибухнути.

Размещение АКБ

В автомобілі акумулятор розміщується в добре провітрюваному просторі, тому гази швидко розсіюються. Але що заважає розмістити АКБ будинку так, щоб забезпечити гарне провітрювання? Наприклад, на балконі - цього цілком достатньо. Крім того, що б не заявляли виробники акумуляторів для ДБЖ, корпусу в них не такі і герметичні. І, тим не менш, якісні моделі не вибухають. У цьому сенсі без проблем можна підключити автомобільний акумулятор ІБП і насолоджуватися його безперебійною роботою.


Необхідність в переробці ДБЖ


Дійсно, просто так підключити автомобільний акумулятор до джерела безперебійного живлення не можна. Але знайти інструкцію, схеми переробки не так вже й складно. Головне - запобігти нагрівання трансформатора в процесі зарядки, а нагрів буде. Для цього ДБЖ мають або в прохолодному місці, або під'єднують до нього кулер, так, щоб потік повітря був спрямований на трансформатор. За допомогою кулера легко вирішується і проблема з концентрацією водню біля ДБЖ.

Тип акумулятора


Можна використовувати стандартний кислотний, але для зручності і більшої тривалості експлуатації рекомендують купувати гелеві. Вони менше схильні до саморазряду, так як електроліт густішою, і всі процеси в ньому протікають повільніше. Крім того, в гелевих моделях менший ризик протікання електроліту, хоча при грамотній установці цей ризик і без того мінімальний.


Ємність батареї


Її слід вибирати, виходячи зі списку підключених до ДБЖ пристроїв. Плюс - розрахунок часу харчування, який повинен забезпечуватися при відключенні електрики. Наприклад, б / у акумулятор 100 Ач забезпечує живлення комп'ютера більше 1,5 годин.

Мощность

Аргументи «проти»


Звичайно ж, автомобільні батареї не призначені для використання в джерелах безперебійного живлення. І фахівці наводять кілька аргументів проти такої експлуатації.


Перший - малий термін служби батареї. Обумовлено це різною товщиною свинцевих пластин, у автомобільного АКБ вони приблизно в два рази тонше. Але якщо порівнювати термін служби і вартість батарей ... Різниця в ціні істотна (на користь автомобільної), а за терміном служби обидва варіанти не дуже відрізняються. В середньому, 5 років для «рідної» і 3 роки для автомобільної.


Другий - швидкий вихід з ладу після 10-15 циклів розряду. Так, це факт, адже в машині повний розряд виникає не так уже й часто. Але якщо ІБП запрограмувати на відключення при 20% заряду, проблема легко вирішується.

Выход из строя

Останній аргумент - неможливість заряду АКБ через різницю в зарядному струмі. Дійсно, зарядний струм ДБЖ становить близько 14 В, а АКБ, номінально, 12В. Але напруга в автомобілі не буде постійним, воно змінюється в діапазоні від 11В до 15В. Так що номінальна різниця - не перешкода.


Але впливає сила струму, у більшій частині джерел безперебійного живлення вона менше, ніж у генератора машини. Але це не робить зарядку неможливою - так, батарея буде заряджатися довше, можливо, до декількох діб. Але заряд буде 100%, а з огляду на частоту відключення світла в квартирах, цього цілком достатньо.


Наскільки це зручно і коректно?


Замислюючись про заміну «рідний» батареї на автомобільну, потрібно володіти не тільки теоретичними знаннями, а й розуміти в електротехніці, мати певний досвід. Інакше «саморобка» призведе до повної псування ІБП, а в серйозних випадках і до пожежі. Тому, якщо ви не маєте практичного досвіду, краще не ризикуйте.


Потрібно враховувати і громіздкість конструкції, що вийшла - займати вона буде в два рази більше місця. Плюс - естетика. Так, бувають і цілком естетичні «саморобки», але навіть їх варто прибрати з поля зору.

Место хранения

Зручність і безпека експлуатації. Теж доведеться потрудитися, щоб вся конструкція була досить зручною і функціональною, при цьому не було ризику пожежі або опіків кислотою.
Що стосується коректності, то вигода від використання автомобільного АКБ очевидна. Тому цю дилему кожен вирішує сам. Наш інтернет-магазин подбав про те, щоб ви змогли купити новий автомобільний акумулятор, досить просто зателефонувати до нас або залишити заявку на сайті. Надаємо виключно сертифікований товар від відомих брендів, серед якого ви гарантовано зможете підібрати оптимальне рішення для власних цілей. Доставку проводимо по всій території України.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг
Код
captcha
Введіть символи, які ви бачите на зображенні.