Знижки для Захисників України! Ваша сміливість надихає! Разом до Перемоги!

Термін служби автомобільного акумулятора

Навіть у самого дорогого і надійного автомобіля зношуються запчастини та комплектуючі. Рано чи пізно, міняти потрібно все, і в повній мірі це стосується акумулятора. Вибираючи нову батарею, багато хто не замислюються над тим, скільки вона прослужить, орієнтуючись тільки на бренд і вартість - чим відоміший виробник, чим вища ціна, тим краще. Певна логіка в цьому є, але часті випадки, коли недорогий АКБ «ходить» так само довго, як і батарея за ціною в два або три рази дорожче.

Автомобильный аккумулятор

Мінімальний термін служби автомобільного акумулятора кислотного типу не повинен бути менше 3 років. Але є фактори, що значно скорочують цей термін. І рекомендації, завдяки яким можна збільшити ресурс.


Насправді термін життя автомобільного акумулятора залежить не тільки від його якості, хоча воно і грає важливу роль.


Але не менш важливо враховувати такі фактори:

  • при якій температурі експлуатується батарея;
  • за якою технологією вона виготовлена;
  • наскільки справна система зарядки машини;
  • чи є витоку струму;
  • режим їзди;
  • тип кріплення АКБ.

Розглянемо всі пункти, що впливають на термін придатності акумулятора автомобільного більш докладно.


Температурний режим


Багато автомобілістів вважають, що на рівень заряду батареї згубно впливає холод. Логіка в цьому є - взимку АКБ повинен досить прогрітися, щоб взяти нормально заряд. Але якщо грамотно гріти машину, неприємностей не буде, за умови, що взимку у вас немає великої кількості коротких поїздок - вони дійсно згубно впливають на стан акумулятора та термін служби АКБ авто.


Але не варто недооцінювати і літню спеку. Під капотом температура повітря досягає і +70 градусів, а це сприяє сульфатации. І в теплу пору року «просідання» ємності можна не помітити, адже для запуску двигуна не потрібно багато енергії. Але взимку мінус 30% ємності добре помітні.

Десульфатизация автомобильного аккумулятора

Як вирішити проблему? Приблизно раз в 2 роки проводити десульфатізацію, що гарантовано буде збільшувати термін експлуатації акумулятора автомобільного.


Технології


До сих пір у продажу є обслуговуються акумулятори, і вони користуються попитом. Дійсно, яку обслуговує модель, при правильному зверненні, може працювати роками. Але ви допускаєте помилку, і не проходить і року, як потрібно купувати новий АКБ. Тому не обслуговуються або малообслуговувані варіанти користуються більшою популярністю. Вони більш передбачувані.

Коррозия пластин аккумулятора

Також важливо враховувати відповідальність виробника. Якість батареї багато в чому визначається швидкістю корозії пластин. А вона залежить від якості свинцевих пластин (точніше, від процентного вмісту свинцю в них). Сучасні моделі випускаються з пластинами, легованими кальцієм - він гальмує корозійні процеси, але збільшує витрату води, це теж потрібно враховувати.


Стан системи зарядки


Безпосередньо на термін експлуатації акумулятора впливає генератор. Його неправильна робота, збої призводять до глибокого розряду і сульфатации пластин. При цьому достатньо двох або трьох глибоких розрядів, щоб знову вивчати асортимент магазинів в пошуках нової батареї.

Заряд аккумулятора

Але не менше значення має і справність реле регулятора. Невелика мікросхема захистить АКБ від перезарядження.


Витоку


Під витоками мається на увазі неправильно підключене устаткування, яке споживає струм, наприклад, аудіосистема або сигналізація. Електрики вони споживають небагато, відповідно, витік буде невелика, але з часом це призводить до глибокого розряду. Тому, якщо після простою, без видимих ​​причин, стартер поводиться не так, як зазвичай, є сенс перевірити авто на предмет витоків струму, і усунути їх.


Режим їзди


Помічено, що батареї в міських авто «живуть» набагато менше. Причина проста - багато коротких поїздок, акумулятор просто не встигає зарядитися при русі машини. Множинні недозаряд це погано, і в зимовий час вони загрожують повним розрядом. Особливо часто це відбувається, якщо в машині є багато систем, які споживають струм - аудіо, кондиціювання та так далі.

Режим езды

Як не допустити цього? Хоча б два рази на тиждень проїдьте на машині не менше 30 хвилин. Втім, тривале стояння в пробках з працюючим мотором - теж хороша профілактика недозаряд (хоч якась користь від пробок).


Кріплення АКБ


Безпосередньо на заряд воно не впливає, звичайно ж. Але неякісне кріплення загрожує пошкодженням клем, замиканням, а це, звичайно, не продовжує термін служби джерела живлення.


Екстремальні умови


Це окремий пункт - ті випадки, при яких батарея вже непридатна до експлуатації. До них відносять глибокий розряд, який може статися, якщо машина довгий час простояла з не вимкненими фарами, або по одній з перерахованих вище причин. Особливо небезпечний розряд взимку. При розряді починається сульфатация пластин, знижується щільність електроліту, і він легко замерзає вже при 7 градусах морозу. При цьому ушкоджуються пластини і корпус - батарея абсолютно непридатна до використання.

Короткое замыкание аккумулятора

Другий вид форс-мажору - коротке замикання, яке також зменшує термін експлуатації автомобільного акумулятора. Воно відбувається або через заводський брак (який не можна визначити відразу), або через тривалого терміну експлуатації і постійної вібрації. Тобто, їзді по нерівних дорогах і вибоїнах. Причина короткого замикання - осипання обмазки пластин з утворенням шламу на дні корпусу, який може замкнути пластини з різною полярністю.

Избыточный заряд

Ще одна причина виходу АКБ з ладу - надлишковий заряд. Якщо на клеми подано напругу більше, ніж допустима, в електроліті перегрівається, закипає вода, що, звичайно ж, не несе ніякої користі. Якщо ви шукайте, де купити автомобільні акумулятори, який буде володіти тривалим терміном служби, тоді ви звернулися за вірною адресою. У нас в інтернет-магазині представлений широкий асортимент АКБ від відомих брендів, серед яких гарантовано підберете оптимальне рішення.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг
Код
captcha
Введіть символи, які ви бачите на зображенні.