Знижки для Захисників України! Ваша сміливість надихає! Разом до Перемоги!

Типи автомобільних акумуляторів


Автомобільна акумулятора батарея (АКБ) - це джерело електричного струму, призначений для запуску автомобіля і харчування всіх електроприладів в автомобілі. Складається акумулятор з декількох окремих елементів живлення. Користувач може використовувати не один, а кілька елементів живлення для отримання більшої сили струму або напруги, залежно від способу підключення - паралельний або послідовний.


На автомобільному ринку представлено кілька типів автомобільних акумуляторів, які відрізняються матеріалом електроліту і електродів. З усього розмаїття як стартерних використовуються виключно свинцеві, тому що мають максимальну енергоємність і здатні за короткий проміжок часу віддавати велику кількість струму. Розглянемо з вами всі різновиди автомобільних акумуляторів.

Сурм'янисті (традиційні)

Це класичний акумулятор, який складається з пластин і ≥5% сурми. Сучасні моделі мають меншою кількістю сурми, яку додають для збільшення міцності пластин. Але саме через цю добавки прискорюється і посилюється процес електролізу, який починається при 12V. Через газів, що виділяються складається відчуття, що вода кипить.


В результаті того що вода випаровується назовні, змінюється концентрація електроліту і оголюються верхні краю електродів. Щоб компенсувати викіпевшую воду, акумулятор заливається дистильованою водою. Незважаючи на просте обслуговування, їх потрібно часто перевіряти на рівень рідини. Сьогодні вже такі акумулятори не встановлюють в авто, але активно використовуються на стаціонарні установки, які не вибагливі до джерела живлення.


Малосурм'янистих


Для мінімізації кількості втрат води, в акумуляторі почали використовуватися пластини з низьким вмістом сурми - менше 5%. Це посприяло тому, що користувачеві не потрібно постійно перевіряти рівень електроліту і знизився рівень саморозряду під час зберігання. Такий вид АКБ відноситься до необслуговуваним або малообслуговувані. Але не варто вірити виробникам, що вода зовсім википає - просто втрати значно нижче, ніж в вмістом сурми моделях.


Вагома перевага моделі в тому, що акумулятор не примхливий до якості електрообладнання в авто. Якщо відбуваються перепади напруги, то на них це не впливає, як в гелевих або кальцієвих моделях. Чи стане оптимальним рішенням для вітчизняних легкових автомобілів, які мають нестабільну бортову мережу. Мають нижче вартість, ніж інші різновиди АКБ.


Кальцієвий


У кальциевом акумуляторі використовувати не сурма, а кальцій, що знизило рівень втрати води. Позначаються «Са / Са», що позначає наявність кальцію на обох полюсах акумулятора. У деяких моделях додають срібло в невеликих кількостях, що знижує рівень внутрішнього опору акумулятора, підвищуючи ККД джерела живлення.


Використання кальцію дозволяє істотно знизити рівень виділення газу і втрату води, якщо порівнювати з малосурм'янистих АКБ. Фактично, за весь термін служби втрата води настільки низька, що не потрібно проводити перевірку щільності електроліту і води в банках. За рахунок цього такі моделі мають право називатися необслуговуваними. Рівень саморазряда знижений майже на 70%, що дає можливість зберігати експлуатаційні характеристики при тривалому зберіганні.

Гібридний


Зазвичай позначається акумулятор «Са +». В даних акумуляторах пластини електродів виконані за різними технологіями: негативний - кальцієвий, позитивний - малосурм'янистих. Подібний підхід дозволив виробникам забезпечити в одній моделі позитивні властивості обох видів батарей. Витрата води в таких моделях в два рази нижче, ніж у малосурм'янистих, але вище, ніж в кальцієвої моделі. При цьому підвищена стійкість до перезаряду.

Гелевий (AGM)


Гелеві АКБ містять електроліт не в стандартному рідкому вигляді, а у зв'язаному гелеобразном стані, через що і з'явилася назва батареї. Подібний підхід дозволив виключити осипання пластини-електрода, в цей час мінімізується можливість закипання рідини і потрапляння сірчаної кислоти на корпус АКБ і інших елементів авто. За рахунок того, що в акумуляторі гель знаходиться в зафіксованому стані, такі батареї абсолютно не боятимуться нахилу. Експлуатація можлива абсолютно в будь-якому положенні, але все ж, не рекомендується використовувати акумулятор перевернутим.


Відрізняється прекрасною стійкістю до вібрацій, має низьку швидкість саморозряду, за рахунок чого його можна зберігати тривалий час, не боячись розряду. Зберігати потрібно виключно в зарядженому стані. Гелеві моделі можуть видавати критично високий струм на протязі всього заряду, в цей час не бояться перезарядки, повністю відновлюючи свою ємність. Але заряд повинен відбувається меншим струмом, ніж в класичних моделях. Єдиний недолік - вони можуть погано працювати при низьких температурах, що пов'язано з підвищенням щільності матеріалу всередині АКБ. При сприятливих умовах термін експлуатації до 10 років.


Лужний


В акумуляторах може використовуватися не тільки кислота, але і луг. З усього розмаїття лужних моделей застосування разом з автомобілями знайшли тільки нікель-залізні і нікель-кадмієві. Пластини-електроди в лужному батареї упаковуються в спеціальний «конверт» з тонкої перфорованої металевої пластини, в яке запресувати активно речовина. Це дає можливість значно знижувати рівень стійкості до вібрацій. Відмітна особливість лужних моделей полягає в тому, що при протіканні хімічних реакцій, у них не витрачається електроліт, тому його потрібно менше, ніж в кислотної моделі. Якщо говорити про переваги лужних акумуляторах, можна виділити:

  • стійкість до перезарядки, при цьому АКБ зберігається тривалий час час без втрати характеристик,
  • чого немає в кислотної моделі;
  • здатні працювати в умовах низьких температур, забезпечуючи безвідмовний запуск двигуна;
  • саморазряд лужної батареї нижче, ніж в класичній кислотної моделі;
  • виключено виділення шкідливих випарів;
  • накопичують більше енергії на одиницю маси для забезпечення електричного струму.


В даний час вони використовуються в якості тягового автомобільного акумулятора, а не стартерного. Через великих розмірів частіше випускаються лужні акумулятори для вантажних автомобілів.


Літій-іонний


Подібні акумулятори є найперспективнішими в якості додаткового джерела електрики. В якості носія електричного заряду в таких акумуляторах іони літію. Точно описати матеріали електродів неможливо, тому що щорічно технологія удосконалюється. Вагомою перевагою подібної моделі є висока ємність на одиницю маси, висока видається напруга і низький рівень саморозряду. При цих перевагах, вони занадто чутливі до температури повітря. При низькій температурі працює неефектно, а число зарядів і розрядів занадто мало - до 500 одиниць.

Як бачите, ринок автомобільних акумуляторів досить широкий і звичайному водієві достатньо складно зробити самостійний вибір. У цьому вам допоможе наш інтернет-магазин акумуляторів для автомобілів, де ви можете купити АКБ різного типу, вибравши з широкого асортименту. Надаємо виключно сертифіковану продукцію відомих брендів, серед якої обов'язково зможете підібрати оптимальний варіант. Фахівці компанії завжди готові прийти на допомогу і зробити правильний вибір, з огляду на ваші цілі, переваги і фінансові можливості.


Вам достатньо просто відвідати наш інтернет-магазин "MIGEL", а все решту роботи зроблять наші фахівці!

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг
Код
captcha
Введіть символи, які ви бачите на зображенні.